• Divadielko v ŠKD

    Divadielko v ŠKD

    V našom školskom klube detí sa 20. novembra 2023 uskutočnilo divadelné predstavenie rozprávky Katkine výmysly. Zúčastnili sa ho žiaci 1. - 4. ročníka, ktorí navštevujú školský klub. Deti mali možnosť pozrieť si pekný  príbeh plný humoru, zaujímavých scén a poučných momentov. Divadelné predstavenie ponúklo deťom možnosť porozmýšľať, ako môžu tráviť svoj voľný čas. Dej príbehu predostrel výhody a nevýhody trávenia voľného času za počítačom a poukázal na vhodnosť a výhody čítania kníh.

    Ďakujeme divadielku Dúha a pani Votrubcovej za príjemne prežité chvíle a tešíme sa na ďalšie stretnutie. 

  • Projekt "Dávame vyradenej technike druhú šancu"

  • Pozvánka na Katarínsku zábavu

  • Schránka dôvery pre žiakov

    Schránka dôvery pre žiakov

    Od 6. 11. 2023 funguje aj v našej základnej škole Schránka dôvery, ktorá slúži ako bútľavá vŕba, ktorej sa žiaci môžu zdôveriť s čímkoľvek. Nájdete ju na stene vedľa miestnosti výchovnej poradkyne na 1. poschodí.

    Schránka dôvery je tu pre všetkých žiakov, keď potrebujú pomôcť, zdôveriť sa alebo podeliť s tým, čo ich trápi alebo aj teší, čo by chceli zmeniť alebo aj, ak chcú upozorniť na nejaký problém. 

    Odkazy číta výchovná poradkyňa. Ak sú adresované ďalším osobám, doručí im ich.

    Schránka dôvery bude vyberaná každý týždeň v stredu a rieši všetky slušné odkazy. Odkaz môže byť podpísaný, ale aj anonymný. Touto formou všetkým ponúka možnosť, že je tu niekto, kto je ochotný zdieľať radosti i starosti, pomôcť alebo nájsť riešenie.

    Milí žiaci, tešíme sa na vaše listy!

  • Oznam

  • Záložka do knihy spája školy

    Záložka do knihy spája školy

    Naša základná škola sa aj tento rok zapojila do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Išlo už o jeho 14. ročník a tento rok sa niesol v duchu témy „Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov“.

    Úlohou žiakov bolo vytvoriť záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnili danú tému. Tento rok nám bola pridelená Základná škola v Hontianskych Moravciach. Naši žiaci spojili svoje tvorivé sily, dobré nápady a s radosťou sa pustili do výroby záložiek, ktoré sme poslali našim novým kamarátom.

    Zapojením sa do tohto projektu majú žiaci možnosť prezentovať sa svojou prácou a poslať darčekový pozdrav svojim rovesníkom v inej škole. Zároveň pri tvorbe záložiek vždy  zažijú veľa radosti, zábavy i poučenia a pripomenú si význam kníh v ich živote.

    Odmenou im je nielen dobrý pocit z vykonanej práce, ale aj záložky, ktoré dostanú od žiakov z partnerskej školy.  

  • Recitačná súťaž

    Posledný deň pred jesennými prázdninami - 27. 10. 2023 - sa osem žiakov našej základnej školy zúčastnilo 30. ročníka recitačnej súťaže v prednese poézie, ktorú každoročne organizuje Základná škola V. Záborského vo Vrábľoch.

    Porota aj tento rok kladne ohodnotila výber poézie i recitáciu našich žiakov a rovnako ako minulý rok ocenila výkon Maťka Brinčku, ktorý sa opäť umiestnil na 1. mieste.

    Maťko sa tak stal už tretí rok po sebe víťazom vo svojej kategórii. Srdečne mu gratulujeme, sme na neho veľmi pyšní.

    Poďakovanie za peknú reprezentáciu našej školy, samozrejme, patrí aj všetkým ostatným zúčastneným recitátorom, ich pani učiteľkám a rodičom za pomoc a podporu.

  • Pasovanie prvákov za čitateľov školskej knižnice

    Pasovanie prvákov za čitateľov školskej knižnice

    Ako každý školský rok, tak aj v tomto roku privítala naša školská knižnica plná krásnych knižiek do svojich radov nových čitateľov. Stali sa nimi naši prváčikovia, ktorí pomaly zvládajú písmenká a tešia sa ako si prečítajú svoje prvé knižky.

    Celé podujatie, ktoré sa uskutočnilo 26. 10. 2023, sa nieslo v duchu rozprávky Tri prasiatka. Pre žiakov boli pripravené rôzne aktivity. Najskôr si vypočuli rozprávku od našich tretiakov, ktorí im ju prečítali a riešili zaujímavý pracovný list. Následne skladali rozprávkové postavičky z puzzle. Na dotvorenie rozprávkového plagátu žiaci v skupinkách vytvorili rozprávku z rozstrihaných obrázkov. Na záver sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie čitateľských preukazov a naši malí prváčikovia boli pasovaní za čitateľov.

    Veríme, že budú našu knižnicu navštevovať radi, že v nej nájdu veľa poučného, zábavného a inšpiratívneho. Čaká tam na nich veľa zaujímavých knižiek.

    Tak prváci, huráááá do čítania…

  • Čítame si rozprávky pri čaji

    Dňa 26. 10. 2023 prijali naši starí rodičia pozvanie s vedomím tešiť sa a dopriať si zopár nezabudnuteľných okamihov v prítomnosti svojich najmilších. Na znak vďaky a úcty sme si pripravili kultúrny program plný básní, tanca a poďakovaní za všetko krásne a dobré, čo pre svoje vnúčatá urobili a v budúcnosti ešte urobia.

    Príjemné popoludnie spestrilo čítanie rozprávky, detská volenka a posedenie pri čaji. Deti odovzdali svojim babkám a dedkom malý darček. Starým rodičom patrí vďaka a úcta, ktorú im budeme naďalej prejavovať nielen počas mesiaca október, ale aj v iné všedné dni počas roka. Želáme im pevné zdravie a tešíme sa na každú ďalšiu chvíľu prežitú s nimi.

  • Oznam

  • Milá babka, milý dedko!

  • Zber papiera

  • Pasovanie prvákov

    Pasovanie prvákov

    Stať sa prvákom je veľká vec. Treba si zvyknúť na pani učiteľky a učiteľov, na nové povinnosti a pravidlá. Aby na toto obdobie deťom zostali krásne spomienky, čakal na prvákov slávnostný deň. Pasovanie žiakov 1. ročníka za oficiálnych žiakov školy prebehlo v školskej telocvični dňa 20. 10. 2023 za pomoci žiakov 8. a 9. ročníka, a samozrejme, ich triednej p. učiteľky Ľ. Červenej, p. zástupkyne E. Lüleyovej a výchovnej poradkyne L. Valkovičovej. Pre prvákov boli pripravené  zaujímavé úlohy v Číselkove, Písmenkove, Športovkove a Šikovníčkove. Naši najmladší žiaci sa museli spoľahnúť hlavne na svoje vlastné sily, pretože tieto úlohy už žiaci 1. ročníka musia zvládnuť. Presvedčili nás, že sa už vedia popasovať s písmenkami,  číslami, športovými úlohami a že majú šikovné hlavičky. Keďže všetky úlohy zvládli hravo, následne mohli zložiť svoj prvácky sľub. Potom boli žiakom  9. ročníka Dušanom Kováčom slávnostne pasovaní za právoplatných prvákov našej školy. Zároveň dostali pamätný list, ktorý im bude  túto milú udalosť pripomínať a odniesli si aj balíček s peknou odmenou.

    Naši milí prváci, želáme vám, aby ste sa v škole cítili dobre, aby ste okrem nadobúdania vedomostí zažili i kopec  radosti z objavovania, ale i spokojnosti z dobrej práce. Hoci zdolávanie prekážok občas trochu bolí, vydržte, veď to za to stojí!

  • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

    Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

    OSJL je v základných školách určená pre žiakov 8. a 9. ročníka. V tomto školskom roku sa 17. 10. 2023 uskutočnil už jej 16. ročník a opäť to bolo v online podobe.

    Deviataci a ôsmaci si v školskom kole olympiády mohli preveriť svoje vedomosti nielen zo slovenského jazyka, ale aj z literatúry a čítania s porozumením. S online testom sa všetci popasovali veľmi statočne a trpezlivo riešili zadané úlohy. Po zverejnení výsledkovej listiny bolo ich umiestnenie nasledovné:

    1. miesto – Karinka Kováčová (8. ročník)
    2. miesto – Nelka Vozárová (8. ročník)
    3. miesto – Nelka Kováčová (8. ročník)

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a prajeme im veľa úspechov v štúdiu i v ďalších podobných aktivitách.

  • Tekvičák

    Tekvičák

    Tradičný Tekvičák s jesenným aranžovaním sa v našej škole uskutočnil 12. októbra 2023 a atmosféra na ňom bola ako každý rok veľmi príjemná. Naši žiaci si spolu s rodičmi, starými rodičmi či súrodencami pripravili svoje tekvičkové postavičky a rôzne jesenné dekorácie. Sme skutočne radi, že aj našich nových prvákov oslovilo toto nádherné podujatie, čo potvrdili svojou hojnou účasťou a úžasnou tvorivosťou.

    Všetky výtvory našich žiakov, ktoré v toto popoludnie vyrobili, budú zdobiť v najbližšom období priestory školy. Z toho máme, samozrejme, všetci skutočne veľkú radosť. Je vidno, že naši žiaci sú veľmi šikovní, tvoriví a usilovní.

    A čo by to bol za Tekvičák bez chleba s cibuľovou alebo lekvárom? Áno, ani na túto tradíciu nezabúdame. Našich výtvarníkov a ich rodičov sme v škole pohostili chlebíkmi, ktoré pripravili pani učiteľky. Nechýbala ani chutná malinovka pre deti či poobedná kávička pre rodičov.

    Ďakujeme všetkým za príjemne strávené spoločné chvíle a tešíme sa na Tekvičák opäť o rok!

  • Svetový deň zvierat

    Svetový deň zvierat

    Aj naši štvornohí priatelia majú svoj deň, ktorý sme si v našej základnej škole  pripomenuli prostredníctvom školského rozhlasu 4. októbra 2023.

    Naši šikovní žiaci so zvučným hlasom Ninka Uhrinová a Amar Kramár nám svojím príhovorom pripomenuli, že Svetový deň zvierat je jediný deň v roku s výnimočnou príležitosťou pripomenúť si náš rešpekt a lásku ku všetkým živým tvorom. Je to naša šanca, ako poukázať na dôležitosť a význam všetkých zvierat po celom svete, nielen tých, ktoré zdieľajú s nami naše obývačky.

    Oslava Svetového dňa zvierat spája ľudí túžiacich vytvoriť lepšie podmienky pre život zvierat a mobilizuje celé národy do globálnej sily tak, aby sa naša zemeguľa stala lepším miestom pre všetky zvieratá. To, čo je na tomto dni krásne, je to, že oslavy sa konajú v každej zemi, bez ohľadu na národnosť, náboženstvo či politickú ideológiu. Veď všetky zvieracie druhy majú nezastupiteľnú úlohu v ekosystémoch sveta a tiež obohacujú náš vnútorný svet. A mnohí z nás by si život bez zvierat ani nevedeli predstaviť.

  • Sadenie trvaliek a čaj o deviatej

    Tento týždeň sme v areáli našej základnej školy dosádzali so žiakmi 8. ročníka bylinky - levanduľu, ktorá má dezinfekčný, protizápalový a uvoľňujúci účinok. Urobili sme si čaj z ostatných byliniek, ktoré majú tiež pozitívny vplyv na ľudské zdravie, ako napríklad šalvia, ktorá blahodarne pôsobí na posilnenie imunity, má protizápalové účinky, zlepšuje koncentráciu, pamäť, vyživuje pleť a pomáha aj pri nachladnutí. Žiaci sa zároveň naučili niečo aj o bylinkách, ktoré by mali byť súčasťou zdravého života.  

  • POPLATOK ZRPŠ

    Vážení rodičia,

    odsúhlasený rodičovský príspevok vo výške 20 € /prvé dieťa/ a 16 € /každé ďalšie dieťa/ je potrebné uhradiť  do 17. 10. 2023 /prípadne podľa dohody s tr. učiteľom/. Ďakujeme.

  • Svetový deň mlieka v školách

    Svetový deň mlieka v školách

    Každý rok koncom septembra si školy pripomínajú výnimočný deň. Je to ,,Svetový deň mlieka v školách“. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka a zvýšenie jeho spotreby.

    Podľa odborníkov a lekárov z oblasti výživy je mlieko dokonalý a najprirodzenejší nápoj, ktorý je základom výživy človeka už od narodenia. Obsahuje najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk, cukor, veľa vitamínov a dôležitých prvkov. Práve preto by mlieko a mliečne výrobky mali byť súčasťou nášho jedálneho lístka.

    V našej škole začal tento deň 27. 09. 2023 rozhlasovou reláciou, kde nám žiačka 6. ročníka - Amália Blašková pripomenula dôležitosť pitia mlieka. Žiaci na 1. stupni vyrábali plagát, formou pracovného listu si rozvíjali grafomotorické zručnosti, lúštili tajničku, vyfarbovali mliečne výrobky, tvorili, vystrihovali, lepili a skladali. Na hodinách matematiky žiaci 2.  stupňa riešili príklady s mliečnou tematikou.

    Tento deň je dobrou príležitosťou vyzdvihnúť mlieko ako každodennú súčasť života dieťaťa. V bielom oblečení a s mliečnou desiatou v ruke sme tento príjemný deň ukončili.

  • Oznam pre rodičov

    Vážení rodičia,

    oznamujeme vám, že dňa 03. októbra 2023 t. j. v utorok sa v Základnej škole Partizánska 362 - Nová Ves nad Žitavou uskutoční plenárne rodičovské združenie so začiatkom o 15.30 hod. na dolnej chodbe školy.

    Po skončení plenárneho rodičovského združenia budú pod vedením triednych učiteľov prebiehať triedne rodičovské schôdzky vo všetkých triedach.

    Stretnutie zástupcov RR sa uskutoční o 16.30 hod. v ten istý deň v multifunkčnej učebni na 2. poschodí.

strana: