• Ypsilon – slovina je hra – VYHODNOTENIE

    O tom, že aj slovenský jazyk a literatúra môžu byť zábavné, sa presvedčili naši žiaci, ktorí sa zapojili do súťaže Ypsilon - slovina je hra. Svoje vedomosti si otestovali ešte v decembri minulého roka - 07. 12. 2023.

    Hlavným poslaním tejto zábavnej súťaže je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet. Jej cieľom je zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok.

    V priebehu jednej vyučovacej hodiny riešili žiaci rôzne úlohy, ktoré napomáhajú rozvíjať ich originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie. Organizátori súťaže pre nich pripravili testy rôznej úrovne náročnosti s prihliadnutí na jednotlivé vekové kategórie.

    Naši žiaci sa statočne s úlohami popasovali a po vyhodnotení sme zistili, že všetci sú naozaj veľmi šikovní a môžu byť na seba právom pyšní. Každá úloha bola bodovaná určitým počtom bodov. Maximálne sa dalo získať 100 bodov.

    Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

  • Naše hviezdy mesiaca december

    V našej škole sme hrdí na talentovaných a vzdelaných žiakov, ktorí dosahujú výborné výsledky v učení alebo v rôznych oblastiach života. Títo jednotlivci nie sú len našimi najlepšími žiakmi, ale sú aj vzorom pre ostatných, ukazujúc, že s odhodlaním, prácou a vášňou sa môžu dosiahnuť vynikajúce výsledky. Preto sme sa ich rozhodli každý mesiac odmeniť symbolickou hviezdou na "nástenke slávy".

  • OZNAM

  • Vianočná besiedka

    Vianočná besiedka

    Sme veľmi radi, že ste aj tento rok prijali pozvanie na Vianočnú besiedku, ktorá sa v našej základnej škole konala 21. decembra 2023. Novinkou je, že sme ju pre vás pripravili v telocvični a odozva bola naozaj pozitívna.

    Vianočná besiedka v našej škole bola nielen ukážkou talentu našich žiakov, ale aj príležitosťou na zjednotenie celej školskej komunity.

    Všetci sme sa na ňu poctivo pripravovali a tešili sme sa, ako sa v predvianočnom čase prenesieme na Vianočnú tržnicu, ako si spoločne uvaríme Vianoce, zaspievame vianočné piesne, zatancujeme a zavinšujeme. V duchu Vianoc sme si v scénkach pripomenuli dávne tradície a vianočné zvyky našich predkov, pobavili nás veselé vianočné rozprávky NaCl nad Au a nemohla chýbať ani najpopulárnejšia Popoluška v modernom podaní. V medzinárodnom táboráku sme si užili čaro Vianoc v rôznych krajinách celého sveta.

    Všetci účinkujúci svoje úlohy zvládli výborne, vyčarovali nám úsmev na tvári a prítomní rodičia, starí rodičia, všetci príbuzní odmenili deti dlhým potleskom. Tešíme sa, že sme mohli  vytvoriť atmosféru plnú tepla a sviatočnej nálady a urobiť radosť všetkým blízkym. 

  • Pozvánka

  • Vianočná školská burza

    Vianočná školská burza

    Dolnú chodbu našej základnej školy rozžiarila 12. decembra 2023 naša Vianočná školská burza. Výborne pripravení predavači v podaní žiakov 7. ročníka ponúkali návštevníkom, teda žiakom ostatných ročníkov, množstvo všakovakých výrobkov, vianočných ozdôb, medovníčkov, dekorácií a mnoho iných pekných vecí. Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom a ich rodičom za vôľu a chuť aj takouto formou podporiť našu školu. Dúfame, že o rok sa v takejto príjemnej atmosfére stretneme opäť.

  • Vianočné tvorivé dielne

    Vianočné tvorivé dielne

    V tomto predvianočnom období nesmeli ani v našej základnej škole chýbať vianočné tvorivé dielne, ktoré sa konali 8. decembra 2023. Zamerané boli na výrobu vianočných darčekov pre rodičov našich žiakov, ktorými ich deti obdarujú na koncoročnej Vianočnej besiedke. Deti popri svojej tvorivej práci ochutnali výborný vianočný punč, ktorý rozvoňal celú školu.

    Tento rok sme sa zamerali na prácu s prírodným materiálom – včelím voskom, z ktorého sme vyrábali sviečky. Každý žiak si svoj darček mohol ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

    Dúfame, že tento krásny darček poteší každého rodiča aj preto, že do neho vložili všetci žiaci kúsok svojej lásky k nim.

  • Novianska adventná remeselná nedeľa

    V nedeľu 10. decembra 2023 sa v Dome kultúry v našej obci konala tradičná Novianska adventná remeselná nedeľa. Opäť sa tu zišli remeselníci nielen z Novej Vsi nad Žitavou, ale aj zo širokého okolia. Prítomným návštevníkom ponúkali ukážky svojej zručnosti v podobe rôznorodých krásnych väčšinou ručne vyrábaných výrobkov. Návštevníci mali možnosť nakúpiť pre seba a svojich blízkych darčeky od výmyslu sveta. Príjemnú atmosféru dotvárali vianočné koledy a divadielko, ktoré predvádzali detskí členovia miestneho Novianskeho umeleckého kolektívu pod vedením Gabiky Brinčkovej.

    Naša základná škola sa na tomto podujatí zúčastnila tiež. Ručne vyrábané vianočné ozdôbky, ktoré vyrobili naši žiaci buď so svojimi rodičmi, alebo s pani učiteľkami potešili každého. Sme radi, že sme aj takouto formou mohli odprezentovať šikovnosť našich žiakov.

    Všetkým, ktorí našu školu podporili, veľmi pekne ďakujeme.

  • Zavítal k nám Mikuláš

    Zavítal k nám Mikuláš

    Tak ako každý rok, aj tento, si na našich žiakov spomenul Mikuláš. Zavítal k nám spolu s anjelmi a čertami a našich žiakov si trošku preverili, či sa učia a poslúchajú...

    Žiaci to mali možnosť dokázať peknou básničkou alebo pesničkou.

    Tohtoročný Mikuláš sa odohrával v réžii žiakov 9. ročníka spolu s anjelmi zo 7. ročníka, pričom spoločne navodili príjemnú predvianočnú mikulášsku atmosféru a všetkých žiakov obdarovali sladkosťami.

    Nálada bola úžasná, kôš s dobrotami od Mikuláša ostal prázdny a Mikuláš sa s nami milo rozlúčil. Sľúbil, že sa opäť o rok vráti. A my sa tiež, samozrejme, tešíme na jeho návštevu.

    Postava Mikuláša už neoddeliteľne patrí k predvianočnej nálade. Jej predobrazom je biskup Mikuláš, ktorý sa preslávil svojou dobročinnosťou. Mikuláš prináša do domu radosť a pocit očakávania každoročne presne v ten istý deň – 6. decembra. Na Slovensku i v okolitých krajinách sa na tento sviatok tešia najmä deti, pre ktoré je deň sv. Mikuláša symbolom sladkostí, ovocia a iných darčekov. Zvykom je očistiť si topánky, dať ich večer do obloka a ráno si v nich nájsť milé prekvapenie.

    „Na svätého Mikuláša do okna sa obuv znáša. Topánky si každý čistí, kto aký bol, ráno zistí.“

  • Náš vianočný stromček

    Začiatok decembra je v našej základnej škole tradične spojený so zdobením vianočného stromčeka.

    Aj tento rok nám krásny stromček daroval pán Martin Uhrin, za čo mu veľmi pekne ďakujeme.

    Vianočné ozdôbky naň vyrobili naše šikovné deti a spolu so svojimi pani učiteľkami ho aj ozdobili.

    Všetci sa zo stromčeka veľmi tešíme, pretože pohľad naň nám pripomína, že Vianoce sa blížia.

  • Naše vianočné ozdoby na ministerskom stromčeku

    Začiatkom adventného obdobia sme boli my a naši žiaci zo strany Základnej organizácie odborového zväzu verejnej správy a kultúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky požiadaný o spoluprácu a vytvorenie vianočných ozdôb na stromček, ktorý bude umiestnený v budove ministerstva a zároveň bude fotka tohto stromčeka použitá aj na vianočnej pohľadnici uvedeného odborového zväzu.

    Veľmi sme sa tejto výzve potešili a pustili sme sa do práce. Naši šikovní žiaci vlastnoručne vyrobili milé vianočné ozdôbky, do ktorých vložili kus svojej fantázie a lásky.

    ZO SLOVES MŠVVaŠ ďakujeme za príležitosť odprezentovať seba a svoju školu takýmto pekným spôsobom.

  • Prevencia je dôležitá...

    Prevencia je dôležitá...

    Dňa 29. 11. 2023 žiaci 8. ročníka absolvovali 90-minútový workshop na tému prevencia marihuany. Workshop viedli dve lektorky  zo združenia STORM a prebiehal bez prítomnosti učiteľa, a to pre nastolenie otvorenej a partnerskej atmosféry.

    Na úvod stretnutia si so žiakmi zahrali hru, následne im rozdali papiere s otázkami na tému marihuana, ktoré si samostatne vyplnili. Po zodpovedaní všetkých otázok si lektorky prešli zo žiakmi všetky odpovede a diskutovali o jednotlivých otázkach.

    Na záver boli žiaci rozdelení do skupín a na zadanú tému vytvárali projekt, ktorý odprezentovali aj pred svojimi spolužiakmi. Celej triede sa workshop veľmi páčil a radi by sa zúčastnili aj ďalších preventívnych aktivít s lektorkami zo združenia STORM.

  • Návšteva Talentcentra

    Návšteva Talentcentra

    Talent je v každom z nás. Talenty sa však rôznia a každý jeden je potrebné individuálne rozvíjať. Aby aj naši žiaci mohli odhaliť, čo sa v nich skrýva, navštívili sme 28. 11. 2023 so žiakmi 8. a 9. ročníka Talentcentrum v Nitre. Je to priestor, kde žiaci nájdu podporu a nástroje k odomknutiu dobrých rozhodnutí na ceste za vzdelaním a naplnením očakávaní od profesionálneho života po škole.

    V Talencentre sme si užili interaktívny a profesionálne moderovaný program, ktorý podporuje žiakov v ich rozhodovaní o kariérnej ceste. Zamerali sme sa na programy napomáhajúce k sebapoznaniu v oblasti záujmov, schopností, zručností a ďalších súčastí individuálneho talentu.

    Táto skúsenosť obohatila žiakov a napomohla im k ďalšiemu napredovaniu a rozhodovaniu sa o svojom budúcom profesijnom smerovaní.

  • Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

    Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

    V uplynulých dňoch sa v našej základnej škole uskutočnilo školské kolo 34. ročníka Olympiády v anglickom jazyku, ktorej sa zúčastnili 4 žiaci zo 6. ročníka, 2 žiaci zo 7. ročníka a 4 žiaci z 8. ročníka v dvoch kategóriách. Olympiáda pozostávala z náročných úloh v dvoch častiach: písomnej a ústnej.

    Všetci súťažiaci podali výborné výsledky, pričom žiaci 7. a 8. ročníka získali aj titul úspešného riešiteľa olympiády.

    Diplomy sme spolu s pani riaditeľkou a pani zástupkyňou odovzdali všetkým oceneným na oficiálnom vyhodnotení školského kola.

    Kategória 1A:

    1. miesto – Miriam Niklová – 7. ročník
    2. miesto – Adam Balaj – 7. ročník
    3. miesto – Liana Kováčová – 6. ročník

    Kategória 1B:

    1. miesto – Peter Opálený – 8. ročník
    2. miesto – Matúš Blaško– 8. ročník
    3. miesto – Sofia Sotoňáková – 8. ročník

    Víťazi obidvoch kategórií zároveň postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční v januári 2024.

    Držíme im palce!

  • iBobor

    V dňoch 6. - 10. novembra 2023 sa naša základná škola a niektorí žiaci z 3. - 9. ročníka zapojili do informatickej súťaže iBobor. 

    Súťažilo sa vo viacerých kategóriách:

    Drobci - žiaci 2. – 3. ročníka

    Bobríci - žiaci 4. – 5. ročníka

    Benjamíni - žiaci 6. – 7. ročníka

    Kadeti - žiaci 8. – 9. ročníka

    Hlavným cieľom súťaže je podporiť u žiakov záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT). Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

    Výsledky úspešných riešiteľov v súťaži iBobor: celkovo máme 13 úspešných žiakov, ktorým srdečne blahoželáme a tešíme sa opäť o rok. Všetci úspešní riešitelia boli ocenení diplomom.

    Úspešní riešitelia:

    Šimon Kramár – 3. ročník

    Emma Karafová – 3. ročník

    Martin Brinčka – 4. ročník

    Simona Uhrinová – 4. ročník

    Marko Bydlošák – 4. ročník

    Sofia Studená – 5. ročník

    Miriam Niklová – 7. ročník

    Adam Balaj – 7. ročník

    Nela Vozárová – 8. ročník

    Tadeáš Školuda – 8. ročník

    Karin Kováčová – 8. ročník

    Nela Kováčová  – 8. ročník

    Emma Botková – 8. ročník

     

  • Projekt "Čítame pre radosť"

  • „Nadmerné používanie internetu u detí a mladých ľudí“

    „Nadmerné používanie internetu u detí a mladých ľudí“

    Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT varuje rodičov na skupinu “Přidej co nejvíc lidí” na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku. Skupina podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd. Pripájam link s bližšími informáciami: https://www.sk-cert.sk/sk/varovanie-pre-rodicov-pred-nebezpecnou-skupinou-na-platforme-whatsapp/index.html.

    Dňa 30. 11. 2023 sa bude konať online podujatie večernej školy na tému Nadmerné používanie internetu u detí a mladých ľudí“, ktoré sa bude konať 30. 11. 2023; 17:30 – 19:00.

    O večernej škole informujeme aj prostredníctvom Facebook podujatia: https://fb.me/e/47L7QiBIx 

    Link na podujatie (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/89453127986 

    Lektorom bude doc. Juraj Holdoš, psychológ a pedagóg z Katolíckej univerzity v Ružomberku.

    K programu: Azda každému dospelému človeku, ktorý prichádza do styku s deťmi a mladými ľuďmi sa niekedy zdalo, že mobily a internet používajú nadmerne a že ich internetovanie negatívne vstupuje do ich života. Na stretnutí bude predstavená téma nadmerného internetovania, vrátane negatívnych dôsledkov na fyzické a duševné zdravie, vzťahy a akademický výkon. Prednáška poskytne pohľad na faktory, ktoré prispievajú k nadmernému používaniu internetu a stratégiu, ako s týmto problémom efektívne zápasiť. Zároveň sa budú diskutovať možnosti prevencie a podpora zdravého online správania, aby sa deti a mladí ľudia mohli bezpečne a s rozumom pohybovať v digitálnom svete. Prednáška je určená pre rodičov, pedagógov, odborníkov v oblasti duševného zdravia a všetkých, ktorí majú záujem o túto dôležitú problematiku v dnešnom digitálnom veku.

  • Divadielko v ŠKD

    Divadielko v ŠKD

    V našom školskom klube detí sa 20. novembra 2023 uskutočnilo divadelné predstavenie rozprávky Katkine výmysly. Zúčastnili sa ho žiaci 1. - 4. ročníka, ktorí navštevujú školský klub. Deti mali možnosť pozrieť si pekný  príbeh plný humoru, zaujímavých scén a poučných momentov. Divadelné predstavenie ponúklo deťom možnosť porozmýšľať, ako môžu tráviť svoj voľný čas. Dej príbehu predostrel výhody a nevýhody trávenia voľného času za počítačom a poukázal na vhodnosť a výhody čítania kníh.

    Ďakujeme divadielku Dúha a pani Votrubcovej za príjemne prežité chvíle a tešíme sa na ďalšie stretnutie. 

  • Projekt "Dávame vyradenej technike druhú šancu"

  • Pozvánka na Katarínsku zábavu

strana: