• Naše hviezdy mesiaca február

    V našej škole sme hrdí na talentovaných a vzdelaných žiakov, ktorí dosahujú výborné výsledky v učení alebo v rôznych oblastiach života. Títo jednotlivci nie sú len našimi najlepšími žiakmi, ale sú aj vzorom pre ostatných, ukazujúc, že s odhodlaním, prácou a vášňou sa môžu dosiahnuť vynikajúce výsledky. Preto sme sa ich rozhodli každý mesiac odmeniť symbolickou hviezdou na "nástenke slávy".

  • Testovanie 9 2024

  • Riaditeľské voľno

    Riaditeľské voľno

    Riaditeľka Základnej školy Partizánska 362, Nová Ves nad Žitavou v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhodla o udelení riaditeľského voľna dňa 20. marca 2024 /v stredu/ žiakom 4. – 8. ročníka, a to z dôvodu Testovania 9 2024.

    V tento deň budú žiaci automaticky odhlásení zo stravy.

  • Otvorená hodina

  • Zážitková hodina vlastivedy v 3. ročníku

    Zážitková hodina vlastivedy v 3. ročníku

    Žiaci 3. ročníka sa 1. marca 2024 zúčastnili zážitkovej vyučovacej hodiny vlastivedy. V rámci témy Naša obec navštívili Múzeum tradičnej ľudovej kultúry na Obecnom úrade v Novej Vsi nad Žitavou.

    V múzeu nás privítala pani Etelka Uhrecká, ktorá žiakom zaujímavým rozprávaním priblížila históriu obce od jej počiatku až po minulé storočie. Žiaci tu mohli vidieť, ako ľudia v minulosti žili, s akými vlastnoručne vyrobenými nástrojmi pracovali a aký odev nosili. Všetci pozorne počúvali a do výkladu sa aktívne zapájali otázkami, ktoré ich zaujímali.

    Počas prehliadky múzea nás navštívila a privítala aj naša pani starostka Mária Korčoková, ktorá nás pozvala do svojej pracovne a ukázala nám historickú obecnú kroniku. Prečítala nám z nej zaujímavosti o obci z dávnych rokov.

    Úsmev, ktorý sa zračil na tvárach žiakov znamenal veľkú spokojnosť.

    Pani starostke aj pani Uhreckej veľmi pekne ďakujeme za ich čas a pekný zážitok.

  • Jarné prázdniny

  • Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo

    Obvodné kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín sa konalo 1. marca 2024 v ZŠ s MŠ Lúky vo Vrábľoch.

    Našu školu reprezentovali 4 žiaci, ktorí najlepšie obstáli v školskom kole a súťažili v troch  kategóriách.

    V I. kategórii nás v prednese poézie reprezentoval Maťko Brinčka zo 4. ročníka, ktorý sa v obvodnom kole umiestnil na 3. mieste. V II. kategórii to v prednese prózy bola Sára Srnková z 5. ročníka.

    V II. kategórii sa v prednese poézie predstavil Janko Brinčka zo 6. ročníka a v III. kategórii  v prednese poézie Emmka Botková z 8. ročníka.

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

  • Boli sme sa korčuľovať...

    Tento školský rok sa nám opäť podarilo dostať na ľad, a to dokonca dvakrát. Korčuliarskeho výletu do Zlatých Moraviec sa zúčastnili žiaci 6. až 9. ročníka. Všetci si s chuťou zašportovali a zdokonalili sa vo svojom korčuliarskom umení. Začiatočníci, ktorí stáli na korčuliach po prvýkrát, sa postupne zlepšovali a úspešne zvládli základy techniky korčuľovania.

    Sme radi, že sa všetko zaobišlo bez vážnejších pádov a úrazov a s úsmevom na tvárach sme sa všetci šťastne vrátili domov.

  • Olympijský odznak všestrannosti - OLOV

    Tento školský rok sme sa zapojili do súťaže, ktorú organizuje Slovenský olympijský a športový výbor a je určená pre žiakov II. stupňa základných škôl. O čo v nej vlastne išlo? Žiaci absolvovali šesť disciplín - za výkony žiaka v každej disciplíne sa udelilo bodové ohodnotenie, a to podľa tabuliek v závislosti od pohlavia a roku narodenia. Každý žiak získal certifikát, na základe ktorého budú jeho rodičia vedieť vyhodnotiť jeho športovú výkonnosť a porovnať ju s jeho rovesníkmi. Najlepšie hodnotení žiaci získali navyše zlatý, strieborný alebo bronzový olympijský odznak všestrannosti.

    Z našej základnej školy sa našlo šestnásť odvážlivcov, ktorí si zmerali sily v daných disciplínach. Tie preverili hlavne ich rýchlosť, silu, kondíciu a koordinačné schopnosti. Zistili, v čom sú dobrí a v čom naopak musia zabrať.

    Najlepšie obstáli žiačky Lívia Drahošová (8. ročník) a Patrícia Sitášová (7. ročník), ktoré získali bronzový odznak.

    Gratulujeme!

  • Projekt - Moja obec

    Slovensko a jeho regióny sú také rôznorodé a krásne, že každý kút nám má čo ponúknuť. Sú to hrady, zámky, lokálne dobroty, kultúra či nárečia.

    My vám ponúkame náhľad do nášho projektu – Nová Ves nad Žitavou – očami detí. Žiaci sa v ňom zamerali na svoju obec – miesto, kde so svojimi rodinami žijú, navštevujú základnú školu a denne trávia s kamarátmi svoj voľný čas. V rámci výchovno-vzdelávacej činnosti ŠKD a hodín výtvarnej výchovy realizovali svoje nápady formou priestorového projektu našej obce tak, ako ju vnímajú svojimi detskými očami.

    Hovorí sa, že kreativite a dobrým nápadom sa medze nekladú a verte, že ani sme nemali dôvod, pretože zápal pre prácu, tvorenie a perfektné nápady bol silnejší. Veď posúďte sami, čo všetko naše deti vedia o svojej obci. Prezrite si priložený fotoalbum, v ktorom sú zachytené najkrajšie výtvory detskej fantázie. Sú to makety rodinných domov, budov, športovisko, železničná stanica, ale aj Dom snov. Starší žiaci nakreslili erb obce, ale aj erby okolitých dedín, pretože našu základnú školu navštevujú aj dochádzajúci žiaci.

    Po skončení prezentácie projekt umiestnime v jazykovej učebni, kde bude využívaný na hodinách anglického a nemeckého jazyka ako výborná motivačná pomôcka vyrobená samotnými žiakmi. Nájde uplatnenie na vedenie dialógu a k rozvoju komunikačných zručností žiakov.

  • Valentín

    Valentín

    Sviatok sv. Valentína sme si 14. februára 2024 pripomenuli rozhlasovou reláciou, prostredníctvom ktorej sa žiaci oboznámili s pôvodom tohto sviatku.

  • Veselý karneval, fašiangové spevy a tradičné pochovávanie basy

    Veselý karneval, fašiangové spevy a tradičné pochovávanie basy

    Karneval je súčasťou fašiangového obdobia a peknou tradíciou aj v našej základnej škole. Až 93 žiakov si toho roku pripravilo perfektné masky, ktoré boli, samozrejme, aj ocenené (...veríme, že by bolo masiek i viac, ale choroba to nedovolila....pozdravujeme našich žiakov a prajeme skoré uzdravenie...).

    Tento rok sme náš školský karneval obohatili kultúrnym programom, ktorý tvorili fašiangové spevy a pochovávanie basy.

    Veľmi nás potešilo, že do tohto fašiangového projektu, ktorého príprava trvala približne mesiac, sa 13. 02. 2024 zapojili všetci žiaci 4. - 9. ročníka.

    Na hodinách hudobnej výchovy pripravili žiaci 8. ročníka text – scenár fašiangov, žiaci 4. a 5. ročníka nacvičili fašiangové spevy  a žiaci 6. ročníka samotné pochovávanie basy. Na hodinách výtvarnej výchovy sa pustili žiaci 6., 7. a 9. ročníka do vytvárania basy a rôznych fašiangových ozdôb. Výsledok ich práce bol ocenený úprimným potleskom.

    Čo ešte našich žiakov v tento karnevalový deň čakalo a neminulo? Bola to bohatá tombola, rôzne hry ako labyrint, zmrzlinový beh či hod vajíčkom, ale aj promenáda masiek pred porotou, ktorá vyberala 3 najkrajšie, najstrašidelnejšie, najvtipnejšie a najzaujímavejšie masky. Samozrejme, nechali sme priestor aj pre tanečníkov počas obľúbeného metlového či stoličkového tanca.

    A veru ani naše pani učiteľky, pán učiteľ (majiteľ firmy...na vysvetlenie), ale ani pani vedúca jedálne s pani kuchárkami sa nedali zahanbiť a vymysleli si kreatívne masky. Navyše nás po skončení karnevalu čakali v jedálni výborné šišky.

    Veríme, že sa všetci naši žiaci dobre zabavili a že si odniesli z fašiangového dňa aj mnohé umelecké zážitky!

  • Oznam

  • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

    Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

    Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín sa v našej základnej škole uskutočnilo 05. 02. 2024. Stretlo sa v ňom 28 recitátorov, ktorí najlepšie obstáli v triednych kolách.

    Prednášalo sa v troch kategóriách podľa veku a v dvoch podľa výberu poézie alebo prózy. Porota v zložení troch pani učiteliek mala opäť ťažkú úlohu, pretože na súťaži sa predviedlo veľa recitátorských talentov s citom pre hovorené slovo.

    Žiaci sa v jednotlivých kategóriách umiestnili takto:

    I. kategória – 2. – 4. ročník

          Poézia

    1. miesto - Martin Brinčka (4. ročník)
    2. miesto - Marek Kováč (3. ročník)
    3. miesto - Kamila Slobodová (4. ročník)

    II. kategória – 5. – 6. ročník

           Poézia

    1. miesto - Ján Brinčka (6. ročník)
    2. miesto - Sofia Studená (5. ročník)
    3. miesto - Amar Kramár (5. ročník)

           Próza

    1. miesto – Sára Srnková (5. ročník)

    III. kategória – 7. – 9. ročník

           Poézia

    1. miesto – Emma Botková (8. ročník)

           Próza

          2. miesto – Sofia Koprdová (7. ročník)

          3. miesto – Miriam Niklová (7. ročník)

    Do obvodného kola súťaže, ktoré sa uskutoční 01. 03. 2024 vo Vrábľoch, postupujú žiaci, ktorí sa v jednotlivých kategóriách umiestnili na 1. mieste.

    Všetkým srdečne blahoželáme!

  • ENVIRO prednáška

    ENVIRO prednáška

    Dňa 30. 01. 2024 sa pre žiakov 3. a 4. ročníka uskutočnila Enviro prednáška, počas ktorej sa žiaci aktívne zapájali do veľmi zaujímavých aktivít. Naučili sa triediť odpad, zábavnou hrou zistili, za aký dlhý čas sa odhodený odpad v prírode rozloží a ako sa recykluje. Triedenie odpadu žiakov veľmi bavilo, a to je aj prvý predpoklad, že čo sa naučia v škole, doma prenesú na celú rodinu.

  • Naše hviezdy mesiaca január

    V našej škole sme hrdí na talentovaných a vzdelaných žiakov, ktorí dosahujú výborné výsledky v učení alebo v rôznych oblastiach života. Títo jednotlivci nie sú len našimi najlepšími žiakmi, ale sú aj vzorom pre ostatných, ukazujúc, že s odhodlaním, prácou a vášňou sa môžu dosiahnuť vynikajúce výsledky. Preto sme sa ich rozhodli každý mesiac odmeniť symbolickou hviezdou na "nástenke slávy".

  • Geografická olympiáda - školské kolo

    Geografická olympiáda - školské kolo

    Geografická olympiáda je súťaž žiakov, mladých geografov a geografiek, v mimoriadne zaujímavej oblasti, a to v geografii. Jej cieľom je rozvíjať záujem žiakov o geografiu ako predmetu poznávania krajiny a prírody. Podporuje rozširovanie geografických vedomostí žiakov, ich praktických zručností v topografii, v záujmovej činnosti pri poznávaní a ochrane miestnej krajiny. Vedie žiakov k pochopeniu sveta ako multikultúrneho priestoru, a tým k akceptovaniu zvykov, tradícií a spôsobu života obyvateľov iných krajín sveta. Zároveň vedie žiakov ku komplexnému chápaniu vzťahu prírody a spoločnosti, a tým vytvára vyvážený a zodpovedný vzťah k životnému prostrediu, k jeho ochrane a tvorbe. Zabezpečuje rozvíjanie environmentálneho myslenia a humanizuje vzťah človeka ku krajine a prírode.

    V našej základnej škole sme sa do Geografickej olympiády zapojili po prvýkrát, a to školským kolom, ktoré sa uskutočnilo 19. januára 2024. Zapojilo sa doň 25 žiakov z 5. až 8. ročníka. Súťažilo sa prostredníctvom on-line testu v troch kategóriách.

    Víťazmi jednotlivých kategórii sa stali:

    Kategória E

    1. Karina Kováčová (8. ročník) - 75,6 bodov
    2. Nela Kováčová (8. ročník) - 74,6 bodov
    3. Nela Vozárová (8. ročník) - 72,1 bodov

    Kategória F

    1. Ján Brinčka (6. ročník) - 69 bodov
    2. Miriam Niklová (7. ročník) - 69 bodov
    3. Vivien Vnuková (7. ročník) - 68 bodov

    Kategória G

    1. Erik Opálený (5. ročník) - 82 bodov
    2. Patrik Határ (5. ročník) - 60 bodov
    3. Šimon Vnuk (5. ročník) - 53 bodov

    Všetkým srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v okresnom kole, ktoré sa bude konať v 12. 3. 2024 v Nitre.

  • Oznam

    Vážení rodičia, milí žiaci!

  • Olympiáda v anglickom jazyku – okresné kolo

    Olympiáda v anglickom jazyku pokračovala okresným kolom, ktoré sa uskutočnilo na ZŠ Škultétyho v Nitre. Našu školu v kategórii 1A reprezentovala siedmačka Miriam Niklová a v kategórii 1B ôsmak Peter Opálený.

    Aj v tomto kole riešili žiaci náročné úlohy v dvoch častiach - písomnej a ústnej. Konkurencia bola ako vždy veľmi silná, ale naši žiaci podali v súťažných oblastiach jazyka skutočne dobré výkony.

    Titul úspešného riešiteľa si zo súťaže odniesol Peťko Opálený, a to s úspešnosťou 71,43 %. Srdečne mu gratulujeme!

    Obom súťažiacim ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a prajeme im veľa ďalších úspechov pri objavovaní krás angličtiny!

  • Oznam

strana: